Vrijdagavond

AOV treintje verlegt route

Van onze verslaggever: Fino Bakery

AOV treintje verlegt routeIn een grensoverschrijdend onderzoek dat in Duitsland onder Duitstalige Nederlanders is gehouden, bleek dat er te weinig is geregeld wat betreft samenwerking in de vervoerssector.

In dit kader heeft het AOV besloten het voortouw te nemen en is een uniek samenwerkingsverband aan gegaan met de Duitse plaats Anholt. Een hiervoor speciaal in het leven geroepen commissie kwam met het advies om de Duitstalige Nederlanders tegemoet te komen door het verleggen van de route van het welbekende AOV treintje.

Dit jaar zal de route van het treintje er als volgt uitzien. Vanaf het Hofshuus zal er gereden worden richting het dorp – via de Eikenlaan richting kapper Houwer – Leeuwerikstraat – einde linksaf Doetinchemseweg – rotonde rechtsaf Oranjestraat – links af de Julianalaan op welke over gaat in de Hovenstraat. Daar is overigens vanaf volgend jaar tijdwinst te behalen i.v.m. het verbreden van de weg aldaar ter plaatse. Dan einde van de straat rechtsaf Burg. v.d. Zandestraat – rotonde Aaltenseweg richting Sinderen. Bij het buurtschapshuis in Sinderen is een speciale stop ingelast voor ouderen, kinderen en dronken kermisvierders die niet in staat zijn zo lang te kunnen wachten met toiletteren. Waarvoor speciale dank voor dhr. Bulsink van het buurtschapshuis. Na deze korte pauze zal de weg zich vervolgen richting de Marmelhorst, Engbergen naar Gendringen. Daar is een overstap mogelijkheid naar Drulft op de fluisterboot; de A-strangganger. Het AOV-treintje vervolgt de route tot aan de Duitse grens. Bij Anholt zal het treintje zich keren en dezelfde weg terug rijden. Door een motorische wijziging van het trekkende voertuig denkt het AOV ondanks de verlengde route toch een schema te kunnen halen waar de Arriva en NS een puntje aan kunnen zuigen.

De planning is om in 10 minuten dit traject af te leggen. Dit is inclusief de 5 minuten plaspauze in Sinderen, welke overigens op verzoek ook op de terugweg kan plaatsvinden. Verder kan op de gehele route het treintje op ieder moment staande worden gehouden om ter plaatse in of uit te stappen. De AOV hoopt hiermee een duidelijk Euregionaal signaal af te geven en hoopt dat er meerdere instellingen, bedrijven en verenigingen zullen volgen.


Zonneleienpark in fantasticoplan

door onze sterreportster Nel Lijmdek

Zonneleienpark in fantasticoplan“Dat gaat merakels fantastico worden!” aldus kermisexploitant Willy Seggers die ik handenwrijvend tref voor de kantoren van Kramp aan de Breukelaarweg aan de rand van het oude Varssevelds industrieterrein. “Ik heb zonet een megadeal kunnen sluiten. Vanaf volgend jaar of vanaf enig moment later in ieder geval vanaf het moment als de geplande paletsilo van 36 meter hoog wordt afgeleverd, mag ik tijdens de Varsseveldse Volksfeesten vijf jaar lang een kabelbaan vanaf de top exploiteren. Een kabelbaan die dan via de feestweide van ’t Hofhuus, via het Lunapark achter de Van Raam Arena naar het Kerkplein zal leiden” aldus de middelbare ondernemer.

Onderhandelingen met het kerkbestuur om de spits van de Laurentiuskerk hier ook bij te betrekken zijn nog niet afgerond. Ook andere mogelijkheden voor attracties als silojumping en silogliding worden nog onderzocht. De Feestfabriek uit Hengelo (Gld.) toonde gisteren ook al belangstelling in mede-exploitatie. Wellicht kan één en ander in een groter kader op den duur uitgroeien tot een bijzonder pretpark.

“Met de jonge groene entrepreneur Otto Willemsen is gisteren op het terras van d’Olde Mölle bij een duurzaam biertje gefilosofeerd over een educatieve invulling van het geheel. Uiteindelijk kan dat uitmunten in een educatief groen geheel waar het onderwijs en het bedrijfsleven elkaar vinden in een nog nooit vertoond megalomaan milieuproject. Denk hierbij aan zonneleien (zonnecollectoren verwerkt in dakpannen, red.) op elk dak van Varsseveld of alleen op de torenspits en het schip van de kerk” besluit Seggers terwijl hij me charmant uitnodigt er een te nuttigen op de feestweide van ’t Hofshuus.


Frühshoppen tijdens de kerkmis

Frühshoppen tijdens de kerkmis“Wij missen altijd het frühshoppen” aldus een klagende Varsseveldse katholiek. “Daarom hebben we met een aantal kerkgangers voorgesteld om in het kader van participatie en oecumene de R.K. mis, de reguliere zondagse kerkdiensten van alle Protestantse kerken en het frühshoppen te combineren”. Een revolutie in kerkelijk Nederland. De kerken en het AOV hebben dit voorstel serieus genomen en zijn in een vergadering bij het Borchuus tot een overeenstemming gekomen.

“Het gaat om een try-out” benadrukt een bestuurslid van de Protestanten Bond. “Als het van alle kanten bevalt, gaan we kijken of we er een jaarlijks terugkerend project van kunnen maken.” “Speciaal voor deze gelegenheid gaat het tentencomplex een half uur eerder open, zodat kerkgangers op tijd zijn voor de dienst die om 10.30 begint” vertelt Luc Helmink, de vice-voorzitter van het AOV met zalvende stem.

Grenslandkapel en dweilorkest de Poggendammers hebben speciaal voor deze gelegenheid een aantal kerkliederen ingestudeerd. Interparochieel Kerkkoor Etten zal de Poggendammers ondersteunen. Er wordt nog contact gezocht met Sabine Uitslag, die ’s middags in de Spiegeltent zal optreden.

“Het zou prachtig zijn als zij het Ave Maria zou willen vertolken” volgens Helmink.

“Dan beloven wij dat we allemaal onze schoenen uit doen” roept de anonieme Varsseveldse kerkganger lachend. Volgend jaar wordt na gebleken succes gekeken of andere niet-Christelijke godsdiensten ook mee willen doen.


Kapverplichting uitheemse soorten

door Olga Eindlijn

Kapverplichting uitheemse soortenDe gemeente Oude IJsselstreek gaat voor Varsseveld een kapverplichting invoeren. Dit om verspreiding van uitheemse exoten een halt toe te roepen.

“Het is een schande dat inheemse bomen, struiken, planten en bomen, die zo kenmerkend zijn voor het Achterhoekse landschap, moeten wijken voor exotische soorten die zijn overgewaaid uit verre oorden” aldus Herma Bosboom, biologe en voortzitster van de commissie tot behoud van Oud Hollandsche Soorten. “De wildgroei aan Feng Shui tuinen met Japanse Esdoorns en Chinese Rozen moet een halt toegeroepen worden” volgens de bevlogen dame. “Ook de verspreiding van Amerikaanse eiken, die de peppel in de verdomhoek drukt, moet aan banden worden gelegd.”

Italiaanse kruiden als basilicum, rozemarijn en tijm horen volgens de voorzitster ook niet thuis in de Achterhoekse tuinen en eist ook hier ingrijpen. Een woordvoerder van de groenvoorziening laat weten dat de gemeente zich slechts beperkt tot bomen en struiken op openbaar grondgebied, dit tot groot ongenoegen van Bosboom. “Peterselie, selderij, larier, lavas en bonenkruid. Lekker en oer-Hollands. Ik geef de strijd niet op!”

Binnenkort kunnen inwoners meer informatie verwachten over de kapverplichting.


Scheiding schielijk weg

In navolging van bepaalde horeca tijdens de eerste Koningsdag had AOV besloten op het feestterrein een scheiding te plaatsen om ongewenste vermenging van feestelijkheden te voorkomen. Onder druk van de publieke opinie werd het bouwwerk, een met zeilen bekleed bouwhek, gisteravond al raps onder de voet gelopen. Een honderttal AOV-leden vormde daartoe een menselijke bulldozer. Tegen die massale kracht bleek ‘De Muur’ niet bestand. “Er is sprake van enige reputatieschade voor de vereniging”, aldus de schadeverzekeraar van AOV. Interimvoorzitter Gerrie Geessink trok schielijk het boetekleed aan: “Een uitglijer! Dat zal ons niet nog eens overkomen!”


Bloemisterij blijkt dekmantel!!

door: Bo Ouderling

Bloemisterij blijkt dekmantel!!Bij een bloemisterij in het centrum van Varsseveld is na een inval van de politie een illegale caviaracebaan gevonden. Een oplettende buurtbewoner zag al weken lang in de avonduren een fel licht achter in de bloemenzaak branden en verschillende ongure types met hun klein koffertjes de bloemenzaak inlopen. De politie heeft na een maandenlange undercoveractie met twee infiltranten veel bewijs kunnen verzamelen en zij konden vorige week zondagavond de bloemisterij binnengevallen en hebben de cavia’s en de gechiptunede cavia racebaan in beslag genomen. In verband met vakantie kon de voorzitter van de VoV, K.H. nog niet gehoord worden.


Wielendiefstal tijdens Seniorenochtend

Wielendiefstal tijdens SeniorenochtendNa afloop van de seniorenochtend van de Varsseveldse Volksfeesten is er aangifte gedaan door tientallen bezoekers. Tijdens de voorstelling zijn er door criminelen van diverse rollators de wielen gestolen. In veel gevallen gaat het hier om lichtmetalen sportvelgen. Bij twaalf bezoekers werd de hele rollator gestolen. Dit waren allemaal rollators van het merk ‘Supperroller GT’ ook wel de Mercedes onder de rollators genoemd.

Tante Bettie – 89, bewoonster van de Bettekamp – reageert heftig geëmotioneerd: “Het lik toch nergn’s op, laot ze met de poot’n van andermans grei afblieven. Ik had mien rollator pas veertien dagen”. Ome Teun 97 (buurman van Bettie) reageert nuchter, dat ding van ow was al een old beestje, i-j bedoeld veertien jaor. Het AOV treintje heeft de gedupeerde bezoekers kosteloos naar huis gebracht. Getuigen worden verzocht zich te melden.