Vrijdagmiddag

Klasseschot velt rompplan

Silke Luijmes: ‘Ik wist het, kwaliteit houdt zich niet aan klasse. Klasse!’

Hedenmorgen tijdens – en na afloop van het vogelschieten ontstond enig rumoer over de klassestrijd. Het inschrijven duurde langer dan gewoonlijk, al merkten de meeste schutters dit nog niet, omdat de koffie goed smaakte. AOV had ingezet op een effectief Excel gegevensbestand. Dit jaar werd iedere deelnemer voor het eerst ingedeeld in een klasse gebaseerd op het aantal raak geplaatste schoten uit voorgaande jaren. Zo werd althans meegedeeld. Er rees echter een vermoeden dat de schutters waren ingedeeld op basis van hun jaarsalaris, zoals eerder dit jaar publiek gemaakt door de belastingdienst. Inderdaad gaf AOV te kennen deze indeling te hebben doorgevoerd in het ‘Rompplan Klasse-indeling’. Al in voorgaande jaren is onderzoek gedaan naar zo’n klasse-indeling. Dit omdat binnen de Varsseveldse gemeenschap was vernomen dat de bovenklasse liever niet meer gelijk wilde schieten met de arbeidersklasse. Ook de roep om meer uitslagdiversificatie werd in dit onderzoek meegenomen. Door de openbare belastinggegevens werd dat dit jaar een eenvoudige stap. De officiële vogeluitslagen laten nu nog even op zich wachten. Er is nog onduidelijkheid over de verdeling van vleugels, staart en kop. Deze behoren vanaf belastingjaar 2013 – met terugwerkende kracht effectief in 2015 – aan de Tweede en Derde Klassen. Terwijl de romp naar de Eerste klasse dient te gaan. Dit omdat welgestelde deelnemers eerder geneigd zijn een rondje te geven, een feestje te vieren en toneelliefhebbers zijn. Vanochtend bleek dat deelnemers der Eerste Klasse de lagere prijzen wonnen. De latere Koning Wim Seinhorst en Koningin Silke Luijmes behoren respectievelijk tot de Derde en Tweede klasse. De penningmeester van AOV reageerde lakoniek: “Maken we ’t makkelijker, is het weer niet leuker”.


Plannen streekziekenhuis van streek

Nu in Doetinchem de contouren voor het nieuwe Slingeland Ziekenhuis, in de holte van afslag A18 naar de Slingerparallel en de Oude IJssel, duidelijke vormen gaan aannemen, komen de tegengeluiden op gang. Zo vreest McDonalds de concurrentie van het Ziekenhuisrestaurant, pal tegenover de fastfoodkeet. Het restaurant moet kostenneutraal zelfvoorzienend worden. Kasteelheer Beelaerts van Blokland van De Kemnade vreest voor zijn uitzicht op het ommeland. Millieudefensie en Rover menen dat een oplossing in de buurt van het trein-en busstation, tussen Oude IJssel en spoorweg, beter past in het streven naar een duurzame en energieneutrale regio. Dat in het kader van de afspraken, vastgelegd in het Kyoto-protocol. Het zette aannemer Buttonville – door een klaplong aan bed gekluisterd – aan het denken. Terwijl hij zag hoe aan de Loolaan de wind door de hoge bomen blies, verzuchtte hij tegen zijn vrouw: “Altied dat genöl in Dörkem, zol ’t niet better waen um ’n centraleren plek in ’n Achterhoek te bedenken waor at ze nog bli-j wordt van mooie bouwplannen?” Al snel kwam hij het plan van de oud-directeur van het Winterswijkse Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) tegen. “Dat was zo slech nog niet. Mooi in Varsseveld dat hospitaol. Hendig aan ’t ende van de A18. Op de plaatse van de Rublo en daor zo’n betjen ruum ummeheer. Makkelijken opvang van traumagevallen, makkelijk bereikbaor veur ambulance, helicopter, busverkeer en’t ni-je spoor op Lechtenvoorde en Enschede opan”.


Hier en Nu [1] MINDFULNESS

een serie van drie reportages door Mir Sorgdraeger

Moederoverste Marij Meylers van de Orde van Zwiegen en Jaoknikken loopt wat neerslachtig naar de apotheek aan de overkant van haar klooster aan de Oranjestraat. Vanmorgen is ze, na lang aandringen van haar bezorgde medezusters, dan toch maar naar de huisarts gegaan. Ze is al een tijd moe, wat lusteloos, doelloos en had geen trek in eten. En dat is niets voor haar. Ze kon het bijna niet meer opbrengen om haar dagelijkse wandelingen door het dorp te maken. Zelfs de moestuin werd haar te veel. Wat blozend denkt ze aan het bezoek aan de arts zojuist. Niet gewend om zich uit te kleden in bijzijn van derden, had ze haar habijt uit moeten doen. De dokter moest immers haar luchtwegen beluisteren en hij zei dat dat niet door het kleed heen kon. Toen ze zich onwennig uitkleedde raakte de dokter heel ongelukkig met zijn enkels verstrikt in het koord van haar habijt. Nog net kon hij zich staande houden aan de onderzoekstafel. Uiterlijk onbewogen was hij gestart met het lichamelijke onderzoek. Ze moest zuchten, hoesten en kuchen. Haar hartslag werd beluisterd en het enige wat werd gevonden was een hoge bloeddruk. Niets wees er op dat ze iets naars onder de leden had en daar was ze dankbaar voor. En toch bleef ze wat neerslachtig. De dokter had haar geadviseerd om over haar gevoelens te praten, maar dat was toch lastig in de Orde van Zwiegen en Jaoknikken. Ze wist niet goed hoe ze zich zonder woorden moest uitdrukken. Misschien tekenen, schilderen of boetseren. Maar waar kon dat in dit dorp?


EARTH HOUR tijdens de kermis

EARTH HOUR tijdens kermis - Sfeerimpressie van Earth Hour in Stockholm, eerder dit jaar.Morgenavond viert Varsseveld zijn eigen Earth Hour. Ook de kermis zal van 22.00 tot 23.00 gehuld zijn in duisternis. Earth Hour wordt wereldwijd georganiseerd. Dit jaar werd op 25 maart vanaf half negen een uur lang het licht gedoofd om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de aarde. Waarom dan nu nog een keer in Varsseveld? Initiatiefnemer Otto Willemsen legt uit: “In maart bleef iedereen binnen zitten. Het was geen hond opgevallen. Nou ja, één hond dan, want die werd aangereden door een fietser zonder licht. We zochten dus naar een moment waarop het lichtje wél zou gaan branden. Figuurlijk gesproken dan, bij de bevolking, in het hoofd”. “Eerst dachten we aan het doven van de kaarsjes in de dagen voor Kerstmis. De kerken waren enthousiast, maar de middenstand zag het nog even niet zitten. Door een tikfout in een brief om dat uit te leggen, dacht iemand aan ‘Kermis’. Op een of andere manier. Dat was een idee! Het is duidelijk dat het Varssevelds Volksfeest hét zomerse lichtfeest is in de Achterhoek. Mensen zien overal licht en ze zíjn zelfs licht. In de kop dan. Bovendien, die attracties en installaties vreten heel wat kilowatten, dus we maken wel een punt”. Willemsen hoopt hiermee bij te dragen aan de energiebewustwording van inwoners van Varsseveld. “Alles verloopt uiteraard in goed overleg met de gemeente, AOV en kermisexploitant Willy Seggers.” Seggers, die hiermee zijn veertig- jarig jubileum op de Varsseveldse kermis extra luister wil bijzetten, geëmotioneerd: “Dit is absoluut uniek. Ik zit al meer dan vijftig jaar in het vak, maar dit heb ik nog nooit mee mogen maken.” Vanwege de stroomonderbreking zal de Skunk Anansie Tribute in de Spiegeltent akoestisch zijn. Skunk-zangeres Deborah Anne Dyer, beter bekend onder haar artiestennaam ‘Skin’, heeft onze redactie in Londen laten weten de unieke show zeker bij te willen wonen: “I know the Varsseveld Festival. Do you think I could do a duet with Lilian Dee Young?”


Vlinders in jongensbuik

Human Interest verslaggeefster Rosie Rook Trouble was maandag bij de kaartverkoop en peilde de gespannen verwachtingen onder de Varsseveldse jongeren. Eén verhaal sprong er uit. De zestienjarige J.tL. (“doe maar niet mijn hele naam want ik wil mijn ouders nog voorlichten”) uit Heelweg heeft dezer dagen vlinders in de buik. Maar niet vanwege een oogverblindende leeftijdgenote. “Ik heb een relatie met een oudere vrouw. Ik ken haar al wel een jaar of vijf hoor. Van het bloemen plakken. Maar nu heb ik dus een relatie.” Of er veel leeftijdsverschil is? “Dat weet ik ook niet precies, ik denk dat ze al wel vijftig is of zo. Maar voor ware liefde maakt leeftijd geen verschil. Vanmorgen heeft ze bloemenlijm van mijn been gepoetst.” J., die cabaretier wil worden of autodesigner, hoeft niet per se met haar in alle attracties. “Alleen in de zweefmolen, maar die is er vaak niet.”


Monument voor de Melkboer

Monument voor de MelkboerHet collectieve waterhoofd van Varsseveld komt terug. In overleg met de gemeentelijke kunstcommissie, is door de werkgroep ‘Waart Ow Varsseveld!’ het project ‘4 x Joris Driepinter’ ontwikkeld. “De twaalf silo’s van ‘de Volhar- ding’, worden na de bouwvakvakantie herplaatst. Varsseveld krijgt zijn vertrouwde agrarische uitstraling terug. Een monument voor de melkboer”, aldus bestuurslid Ine Hofs die het plan bij het vogelschieten informeel presenteerde.


Meeneuriefestival geslaagd

Het Varssevelds Volksfeest breidt zich uit over steeds meer plekken in het dorp. Vanochtend werd voor niet vogelaars een proef gehouden met een meeneuriefestival op het talud van de voormalige muziekkoepel op de Bettekamp. Het luidkeels mee kunnen neuriën van het ijzeren Nederlandstalige repertoire (van 1915 tot 2015) viel bij de bezoekers in de smaak. Veel ruchtbaarheid was er nog niet gegeven aan deze jongste loot aan de stam der Varsseveldse Feestelijkheden. “Dat er dan toch zo’n driehonderd mensen komen meeneuriën, mag je rustig een succes noemen”, zegt een overweldigde presentatrice Irene van der Aart. Zij zou het festival samen presenteren met Boer, maar deze werd op het laatste moment weggeroepen. “Iets met een vogel in nood, geloof ik.” Er waren zelfs diverse prominente neuriërs onder de bezoekers. Vlot neurende kalveren deden vanochtend een goede prijs in combinatie met haver en dille.