Vrijdagavond

Plan streekziekenhuis op streek

“organocirculaire semisubterraine zorgallee uniek in de wereld”

Rublo, het begin van het streekstrookconceptZoals we vanmiddag al meldden heeft entrepreneur Hans Buttonville slimme plannen voor een nieuw Streekziekenhuis dat uiteindelijk het SBK en het Slingeland dient te vervangen.

Buttonville: “In de eerste plaats, alles wordt honderd procent duurzaam en energieneutraal. We beginnen bij de Rublo. Die gaat weg. Op die plek komen de spoedeisende hulp en spoedoperatiezalen. De specialismen met bijbehorendheden komen aan het andere eind van het streekstrookconcept, eindigend bij de voormalige hallen van de Deco die al provisorisch in gebruik zijn. Tussen beide delen projecteren wij een innovatieve lintbebouwde gezondheidcampus met ondermeer de verpleegafdelingen, die als paddenstoelen in een heksenkring in de bestaande dorpsstructuren oppoppen. Langs de rand van het dorp, langs Tuitstraat en Bettekamp, langs de Varsseveldse Es en de eskopjes. Alles verbonden door een organocirculaire semisubterraine zorgallee. Kijk maar even …” Het scherm van zijn iPad licht op en Buttonville tovert het bouwplan tevoorschijn. Bewonde d kijkt uw verslaggever naar de futuristische architectuur. “Ja, mooi plan hè? Door de bekende Rotterdamse sterarchitect Adrem Koolkonijn himself getekend.” We mogen nog geen afbeeldingen publiceren, maar krijgen wel een conceptplattegrondje mee. “Moet je hier eens zien”. Hans klikt een detail tevoorschijn. “De volautomatische loopbrug over de Doetinchemseweg. Je kunt ‘m gewoon bewandelen of je laten vervoeren met drie transportbanden, met drie snelheden dus. En vice versa natuurlijk. Hemels toch, of niet dan!”

Buurtbewoner Hans Jurgen Wisselink, die we donderdag bij Dorpscafé ’t Veertje vragen wat hij er van vindt, dat bij die verbinding zijn woning gesloopt dient te worden, antwoordt strabant “Prima. Alleen, ze mot natuurlijk wel aover de brugge kommen!”.

Rublo, het begin van het streekstrookconcept


Varsseveld Molendorp

“Wij willen de molen in zijn oude glorie herstellen!” vertelt een euforische Jan Konink, molenaar van korenmolen de Engel.

Hij heeft het over de Kwaksmölle, de andere molen, waarvan alleen de romp nog intact is. “In 1965 of 1966 of een paar jaar later verkocht de familie Kwak de molen aan de gemeente Wisch die hem wilde renoveren. Maar daarvoor was geen geld beschikbaar en de gemeente zag er van af.” Dat weet streekhysterica Marja Wiebenick te vertellen. Rond 1973 werd de molen verbouwd tot Jongerenentrum.

“Nu de gemeente het gebouw niet langer beschikbaar stelt voor maatschappelijke activiteiten willen wij de molen weer van wieken voorzien en de bijgebouwen slopen. Het plan ligt klaar voor indiening. In het plan zijn ook de Molendreef, het Zaagmolenpad, privécafé de Molen en café d’ Olde Mölle opgenomen. Meer willen we er nog niet over kwijt”, lacht Konink geheimzinnig. “Wel kan ik zeggen dat windwinstmaker Otto Willemsen interesse heeft getoond in samenwerking.”

“Weten jullie trouwens dat de naam Varsseveld een directe link heeft met molens?” vraagt streekhysterica Wiebenick. De familie Varsseveld, woonachtig in Acquoy, een dorp in de gemeente Geldermalsen, was een geslacht van timmerlieden en molenmakers, dat in het graafschap Leerdam werkte. Frederik van Varsseveld was molenmaker rond 1778. Hij verstrekte een prijsopgave voor het achterstallige onderhoud aan de twaalf watermolens, die Leerdam omringden. Is dat niet bijzonder?”


Hier en Nu [2] MINDFULNESS

een serie van drie reportages door Mir Sorgdraeger

Bij de apotheek had ze ruimschoots de tijd om haar gedachten te laten afdwalen naar de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het afgelopen jaar. Haar goede vriend, de schoenmaker KK, wat was het altijd fijn bij hem in de werkplaats. De geuren van lijm en schoensmeer, van leer en rubberzolen, de prachtige reisverhalen van Hans en zijn warme aandacht deden haar gloeien van binnen. Er openbaarde zich iets wat ze niet kende. En er was ook nog de knappe huizenhandelaar in het leefkuilkantoor. Ze zag in het voorbijwandelen vaak alleen zijn bovenlichaam. Het kantoor lag immers laag in de leefkuil. Ze stelde zich voor hoe lang hij wel niet moest zijn, overdreven lang bijna … En dan de voormalige landbouwschool. Ze was er onlangs langs gewandeld en zag de beelden uit het verleden helder voor haar geestesoog. De plek waar eertijds die stoere boerenknapen werden opgeleid. …

Ze schrok van haar gedachten en richtte haar aandacht fluks op het hier en nu, de reële omgeving, die ook deel uitmaakte van haar universum. Ze observeerde de gang van zaken in de apotheek en zag de pillen en poeders over de toonbank gaan. Het was druk. Of de mensen deden druk. En dat was nou net waar ze zo somber van werd, een hoge bloeddruk van kreeg. Dat ze daar hier, in deze ruimte achter kwam! Het moest zo zijn. Ook de tijd die ze hier kreeg om na te denken. Ze gooide het recept weg en luisterde naar haar innerlijke, heftige verlangen om verder te gaan met overbrengen van liefde, warmte en genegenheid. Ze wist wat de mensen nodig hadden en zij kon het ze geven.


Familiestrijd om oude Hiddink

Udo is de jongere Guus.“Ik ben zeer content. Echt een heel bijzonder dorp is dit. Het heeft naast voetbal-, wieler-, hardloop-, turnen volleybaltalent ook het nodige acteertalent in huis”. vertelt een tevreden producent Jaap van den Ende, tijdens een persconferentie in privécafé De Molen.

De audities voor ‘Guus, de musical’ hebben tot zover drie spelers opgeleverd. Udo Klompenhouwer krijgt de rol van de jongere Guus met snor. Voor de rol van de oudere en oude Guus worden nog nieuwe audities gehouden, onder andere met de cast van ‘Diner for One’.

“Doordat de drank al in de man was, die hier kennelijk rijkelijk vloeit tijdens een spel dat men ‘vogelschieten’ noemt, hebben we van deze optanten nog geen zinnig woord geregistreerd. We gaan na de kermis met hen een tweede auditieronde doen”. Diner-acteur Gerard Overbeek lijkt een grote kans te maken, maar ook zijn neef Hans Mellendijk opteert nadrukkelijk voor de oude Hiddink. Wel is al duidelijk dat Willy Luimes Dick Advocaat gaat spelen en dat Ad Helmink Louis van Gaal gaat vertolken. Voor het afleren van het Achterhoeks en aanleren van de spreekwijze van de twee trainers, zal een beroep worden gedaan op taalcoaches Anouk voor het Haags van Dick Advocaat en Willem Heuckeroth (Gordon) voor het typerende ‘Vangaals’.

Udo is de jongere Guus.


Bordeelgerucht

Human Interest verslaggeefster Rosie Rook Trouble was woensdag was tot diep in de nacht onderweg langs de vele wagenbouwgroepen in en om Varsseveld. De stemming zat er overal goed in. Bij één club leken – vooral – de heren euforisch. Hier is het verhaal van Rosie, die er het hare van denkt.

Vooral bij de Drankelingen lijkt er veel vertrouwen in een florissante toekomst. En dat terwijl het onderwerp ‘Tegenwind’ nou niet direct aanleiding geeft tot veel optimisme, grap ik nog tegen Tonnie Jansen. De wagen ziet er echter weer fraai verzorgd uit en dus is vrolijkheid zeker op z’n plaats. Tonnie schenkt een biertje voor mij in. Op dat moment valt mij op dat een aantal mannen op de bovenverdieping in de weer is met roodpluche gordijnen. Ik vraag of daar een hot item voor de wagen wordt gebouwd, dat nog geheim moet blijven. ‘Een hot item wel’ zegt Tonnie ‘en geheim ook, maar niet voor de wagenbouw … eh, eh, daar gaan we gezellig zitten kaarten’. Als ik Wilbert Nijenkamp met een paar rode schemerlampen naar boven ze sjokken, meen ik genoeg te weten. Tonnie merkt het op. ‘Wi-j holt gewoon van een gemuudelijk zacht stuksken lecht bi-j ’t kaarten’. We houden de ontwikkelingen in de gaten.


Heteropride in 2016 Zomercarnaval

Zoals wij gisteren konden melden is de heteropride op de Boven Slinge door aanhoudende droogte afgelast. Een van de twee organisatoren die wij spraken kregen maakte toen al gewag van ‘een aangepast karakter’. Het Dienblad wilde meer weten. We krijgen ‘Jannie’ aan de lijn. “Eigenlijk wilden we gewoon een pleziervaart met veel muziek en spektakel op de beek, maar het ziet er naar uit dat die ’s zomers droog valt. Dat hadden we even moeten checken. Wat we nu gaan doen is het Pallandt Zomercarnaval. Een bonte loopgroepenoptocht over de bodem van de beek. Met veel muziek en mensen die zich creatief en kleurrijk verkleden. Op de oevers verwachten we veel publiek. We gaan ook overal eet- en drinktentjes plaatsen. De bedoeling is dat het feest langzaam groeit. Het eerste jaar gaan we van de Pallandtbrug naar de Schepersbrug. Als het aanslaat pakken we er om de paar jaar een brug bij. Tot we van Aalten naar Doetinchem gaan, maar dat zal nog wel even duren”

Carnavalsstartpunt 2016


RECTIFICATIE MEENEURIEFESTIVAL

In onze vorige uitgave van hedenmiddag is een vervelende fout geslopen. Oplettende lezer, P.J. Duitshof meldde dat hij geen touw kon vastknopen aan de volgende zin, die abusievelijk uit de agrarische beursberichten was overgewaaid uit ons geautomatiseerde opmaaksysteem, vermoedelijk wegens toevallige woordovereenkomst: ‘Vlot neurende kalveren deden vanochtend een goede prijs in combinatie met haver en dille’. Dit had uiteraard moeten zijn: ‘Een vlot neuriënde Gerard van Balveren deed vanochtend een verwoede prijspoging in een duet met John Haverdil’.