Donderdagavond

Incident bij opening

De opening van het Varssevelds Volksfeest werd hedenavond ontsiert door een vervelend incident. Vlak voordat de vendeliers van AOV zouden gaan optreden verscheen een streaker ten tonele die met een blauw-wit vaandel zwaaide. Naar later bleek, ging het hierbij om de gemeentevlag van Almelo. Op de foto vendelier Duitshof die probeert het vreemde vaandel te onderscheppen.


Botterpiepe en silo’s terug

“Jazeker, de silo’s komen terug”, weet de voorzichtig aan zijn biertje nippende heer Buttonville (zeg maar Willy) enthousiast te melden. “Zie dat maar als een 2e DRU. Maar dan anders. Financieel veel beter onderbouwd. Het gaat de belastingbetaler geen cent kosten”.

Ik tref hem bij de optochtgroep ‘Klaplopers’, die de laatste instructies doorneemt voor ‘Wi-j spoort niet’. Daar spreek ik ook demissionair wethouder Van der Wardt die met waarnemend burgemeester De Vreeze op ‘inspectietocht’ is. “Géén cent is betrekkelijk, maar We hebben kunnen regelen dat de melksilo’s, via de gemeentelijke erfgoedpot, voor een zacht prijsje van Friesland Foods teruggekocht worden, bijna om niet”. De projectontwikkelaar vult aan: “Ruilhandeltje om baat zou je ook kunnen zeggen, ha, ha, ha”. Ook de ooitmalige ‘botterpiepe’ zal op het terrein van de voormalige zuivelfabriek teruggeplaatst worden.

“Met Drulft hebben we een deal dat zij ‘de Fakkel’, de pijp die momenteel als ‘Monument voor de arbeider’ is opgericht op het DRUIndustriepark, aan Varsseveld zullen schenken.” Zoals bekend is dit feitelijk een melkpijp, die in Ede overbodig stond te staan bij een voedingsmiddelenfabriek.

“Door de contacten in de Kring van IJzersteden hebben wij op onze beurt een echte ijzerpijp kunnen scoren in het Ukraïnse Donetsk”, vervolgt Buttonville met overslaande stem. “Gewoon win-win”, aldus De Vreeze, die Buttonville tot kalmte maant. “Ook in het kader van de Europese samenwerking en veiligheid natuurlijk”, besluit van der Wardt het gesprek.


Kaaskantine Lekkerwei onzeker

De opening van pop up store Kaaskantine Lekkerwei op het Dru-terrein staat onder druk. Mevrouw Neijland, uitbaateraarster van dorpskantine Lekkerneij heeft spreektijd in de raadsrotonde aangevraagd. Zij eist opheldering over de plannen. Aanleiding voor de pop up kantine is het plan ‘Volhardingwijk’ op het terrein van de voormalige kaasfabriek in Varsseveld. Het idee om het oude verkooppunt bij de fabriek nieuw leven in te blazen is een burgerinitiatief. “Ik ondersteun burgerinitiatieven van harte” zegt wethouder v.d. Wardt. “Om alvast proef te draaien heb ik de mogelijkheid geboden om in Ulft te beginnen.” “Het wordt echt zo leuk! Mensen kunnen bij ons terecht voor kaasbroodjes, rivella shakes, flammkuchen met kaas en streekboerenijs”, vertelt een enthousiaste Hermien Rossel-Koskamp, eigenaresse van de kaaswinkel in Varsseveld. Zij is gevraagd om de kantine te gaan beheren. “Ik zie het als een mooie aanvulling op onze winkel. Als de kantine in Varsseveld opent, gaan we ook kaasproeverijen en groepsarrangementen kaasfondue organiseren.” “Dat zullen we dan nog wel eens zien!” zegt een licht ontflammbare Neijland. “Ik laat me de kaas niet zomaar van het brood eten!”


Heteropride valt in water door droogte

De heteropride die deze zomer op de Boven-Slinge zou worden gehouden kan wegens de droogte geen doorgang vinden. De tot nog toe onbekend gebleven organisatoren, die tijdens de heteropride uit de kast hadden willen komen, hebben dit eerder vandaag meegedeeld. De organisator – “nuum mien maor Jan” – staart naar de half drooggevallen beek. “Wi-j hebt ‘eprobeert um af te schalen, maor toen ôk ons rubberbootjen op de bekkenbaodem vaste liep, he-w de lôch d’r uut’elaoten … Uut ’t evenement bedoel ik.” Toch zit hij niet bij de pakken neer. “A’t volgend veurjaor de snee in de bergen smölt kump alles good.” Zijn vrouw, die voorlopig nog even als ‘Jannie’ in de krant wil, meldt dat ze een aangepast karakter hebben overwogen. “Maor ’t was te kort dag um dat an de grond te zetten”.


Goor of Gehoor?

EractionVanmiddag is onduidelijkheid ontstaan over een winkelpand aan de Doetinchemseweg in Varsseveld. Onlangs, tijdens het straatversieren, meldde Kapper Herrie tevreden dat in voormalige hoedenwinkel Rexwinkel de nieuwe sexketen ERACTION een pop-up store start. De reactie van een bewoonster van de straat liet niets aan duidelijkheid over: “Goor!” Bij navraag, eerder deze week, hulde de eigenaar van het monumentale pand, dhr. Gieling, zich in stilzwijgen. Vandaag is hij daar in een telefonische reactie op terug gekomen. “Ik wil niet dat dit dagenlang boven de kermis hangt. Er is enig contact geweest met ‘EarAction’, een nieuwe keten in gehoorapparatuur. Ik had Herrie vertrouwelijk verteld dat zij geïnteresseerd zijn om vanuit de Achterhoek zowel de Nederlandse als de Duitse markt te penetreren. Herrie heeft dat kennelijk verkeerd begrepen”. Onze fotograaf trof eerder deze week echter het volgende bord aan achter het betreffende pand:


Audities voor ‘Guus | de musical’ vrijdag op Oberink

Guus De MusicalEindelijk is het dan zover. In navolging van Evita, Mary Poppins, Annie, Kuifje, Tarzan en André Hazes krijgt nu ons aller Guus een eigen musical. “Om een zo authentiek mogelijke sfeer neer te zetten over het leven van deze bekende Achterhoeker willen we graag acteurs uit Varsseveld.” deelt producent Jaap van den Ende mee. “De hoofdrolspeler hoeft niet zozeer te kunnen voetballen, maar moet wel spel inzicht hebben. Voetbalgogme”, laat van den Ende weten. “Het moet wel een beetje geloofwaardig overkomen.” Geïnteresseerden in de rol van de jonge en oude Guus kunnen zich na het vogelschieten melden op Oberink, alwaar de audities zullen worden gehouden. Naast de twee Guussen zoekt men ook vertolkers voor de rollen van ondermeer Louis van Gaal en Dick Advocaat.


Plan ‘Tuindorp Hiddinkkamp’: flexibele invulling

Begrensd door Eikenlaan en Hiddinkbos verrijst volgend jaar ‘Tuindorp Hiddinkkamp’. Als het aan het Bouwconsort Klanderbrink ligt. “In de strijd tegen de krimp helpen maar drie dingen: bouwen, bouwen en nog eens bouwen”, aldus een anonieme woordvoerder. Niet bekend is welke bedrijven zich in het consortium hebben verenigd. De woordvoerder is stellig over de haalbaarheid en invulling van het plan. “Het gaat om twee opties. In optie A komen er tien villa’s met fraaie siertuinen, gericht op hardwerkende welgestelden uit geheel Nederland. Mocht de belangstelling hiervoor achterblijven houden we optie B achter de hand. Hierbij richten we ons op de groeiende groep eerzame labbekakken, die graag in een volkswijk willen samenwonen. In dat geval gaan we uit van maar liefst 300 woningen, waarbij de infrastructuur wordt ingevuld door de aanleg van fietspaadjes en moestuintjes”.