Zaterdagmorgen

Naam vanstreekziekenhuis onthuld

impressie ziekenhuisgevelTerwijl voor het voormalige gemeentehuis de prijsuitreiking van de optocht plaats vindt, nipt tijdelijk demissionair wethouder Zorg Van de Wardt op het terras van de Dorpskantine aan een Latte Macchiatto. Hij oogt tevreden en begint het informele gesprek zonder verdere plichtplegingen. “Wat ik u nu ga vertellen mag zo in de krant … Wat een verblindend streekzorgplan heeft die Buttonville uit zijn mouw geschud. Varsseveld als zorgcentrum voor de Achterhoek! We zijn bij de gemeente dan ook meteen de ‘Operatie SZ’ gestart. Samen met een welbekende entrepreneur uit de Nederlandse amusementsindustrie – ik mag het zeggen ‘Joop’ – is een uniek financieel concept bedacht. Het begrip opname in het ziekenhuis zal voor de patiënt een totaal andere betekenis krijgen! Als deze toestemming geeft voor opname wordt de patiënt medespeler, c.q. deelnemer in een doorlopende live stream soap serie. Utopia is er niets bij. De ziekenhuisopname, met eventuele operatie en verdere zorgverlening, is dan geheel gratis. Oui gratuit! Free, umsonst!” In staccato vervolgt hij: “Vinger aan de pols, Medisch Centrum West, The Flying Doctors, Trauma, Schwarzwaldklinik, E.R. Dr. Kildare en M*A*S*H, dat sterke combinatieformat ontwikkelen wij hier in de Achterhoek. Denk ook aan de spin-offs die dit zal bewerkstelligen. De Gooise matras zal langzaam opschuiven naar het Oosten van het land. Al die landgoederen die we hier zullen kunnen ontwikkelen … maar dat is een ander verhaal. Terug naar mijn punt: dit wordt dus een unieke, wereldvernieuwende symbiose die de traditionele zorgenkindjes zorg, welzijn en cultuur bij elkaar brengt in een zelfregulerende win-win situatie! Ook het Electronisch Patiënten Dossier is nu een fluitje van een cent geworden. Het zal voor u dan ook geen verrassing zijn als ik u nu onthul dat de naam van het ziekenhuis die van Joop van den Ende zal dragen: ‘Het Joop van den Ende Op Streek Ziekenhuis”. De wethouder kijkt tevreden vanonder zijn melksnor, naar de voorbijlopende feestgangers.


Radstaak rakelt melkboeren op

De Klein Dochterense dichter en oud-plaatsgenoot Louis Radstaak heeft hedenochtend zijn gedicht ‘Ooohh, denktanks’ beschikbaar gesteld voor ‘Het monument voor de melkboer’, waarover wij gisteren berichtten. Het gedicht luidt alsvolgt: Ooohh, denktanks … laatst waren jullie er nog collectief waterhoofd van ’t dorp alle twaalf worden gelicht door een geweldige hijskraan die komt in naam van de vrede: Pax hij bouwt je elders weer op ik zal jullie benoemen met de namen van hen die overleden zijn: Hartemink/Vreman/Freriks/ Wassink/Reimes/Lettink/ Essing/Hiddink/Navis/ van Lent/te Slaa/Veldman zij rammelen de melkbussen in de voltooid verleden tijd. “Het gedicht zal op typografisch verantwoorde wijze op de twaalf herplaatste silo’s worden aangebracht door Bert Scheuter, hier naast mij”, weet voorzitter Abel de Vries van de Oude IJsselstreekse kunstcommissie te melden. Wij spraken hen op het Kerkplein waar de allegorische optocht, die door het dorp was getrokken, juist werd ontbonden. De Vries: “Het geheel, silo’s typografie en gedicht vormt dan ‘Het monument voor de melkboer’ zoals gisteren in het projectplan ‘4 x Joris Driepinter’ bekendgemaakt. We moeten alleen nog even achterhalen wie precies de twaalf silo’s heeft ontworpen.” Scheuter zegt de typografie wel te gaan ontwerpen, maar deze niet te zullen aanbrengen: “Ik heb namelijk wat last van hoogtevrees”.


Hier en Nu [ 3] MINDFULNESS

een serie van drie reportages door Mir Sorgdraeger

Plots kreeg moeder Marij ook weer trek in eten. Rennend door de Wilhelminalaan liep ze vanuit de Spoorstraat naar de Dorpskantine. Vlug bestelde ze twee flammkuchen. Terloops groette ze de kittige uitbaatster en liep verder richting de kerk. Ze zag het Borchuus liggen en vroeg zich af of het nodig was om daar een Zorchuus te creëren. Zorgen deed je als een tweede natuur, dat hoefde toch niet gefaciliteerd te worden met stenen. Of was dat te euforisch gedacht? Toen zuster Clivia gevallen was en haar heup had gebroken was ze ook nog bij het WMO loket geweest voor wat hulp bij het zware werk. Het keukentafelgesprek met de WMO intaker had ze met de hele Orde gevoerd. In de ontvangen beschikking stond dat er genoeg mantelzorgers waren in de Orde. De gemeente sprong niet bij. Hardop denkend was ze beland op het Duthlerpleintje. Ze was blij dat de oude kaasfabriek weer een mooie bestemming kreeg. En zij, moeder Marij wist wat haar bestemming was in dit dorp. Ze zou zorgen dat het minder druk werd bij de apotheek, dat heel Varsseveld een natuurlijk Zorgdorp werd. De Orde zou het centrum worden van achtzaamheidstraining. Moederoverste zou er met haar Orde voor zorgen dat elke Varssevelder een zachtmoedige relatie zou aangaan met wat er zich in het hier en nu aanbiedt. “Bewuste aandacht voor uzelf en uw naaste, van belangen naar belangstelling”, juichte ze hardop. Ze schrok van zichzelf. Het zou alle problemen oplossen, dan was hier geen opgelegde wetgeving meer nodig om dit te van bovenaf te regisseren en te faciliteren. Hoera!


Goudkoorts maakt zich meester van Varssevelders

De zogenaamde testdig in de Vennebulten verdiept zich snel.Lenig springt de gepensioneerde juwelier Jan Aerdbeers van zijn fiets om ons te woord te staan. Het goudhaantje van de Spoorstraat glundert. “Klopt. In ’t Venne he-w veurege wekke een goldaor ‘evonnen. Wi-j gaot nauw samenwerken met de firma Ter Horst. Ze bunt op dit moment al grote goldwasmachines aan ’t maken. Onze winkel wördt het goldweag- en verkooppunt en ik gao dat beheern. Ik stop met de naeimachines um mien volledig hier op te richten”. Ook de hotelier aan het kerkplein heeft het goede nieuws inmiddels vernomen. We verwachten een enorme toestroom van gelukszoekers. Alle kamers zijn volgeboekt.’ Een huizenhandelaar met een leefkuilkantoor, aan een wijntje nippend in het etablissement, kan zijn geluk niet op. “De huuzeprieze schiet now al umhoge en ’t zol zomaor ’t ende van de krimp können beteikenen, in elk geval an de krimp in miene knippe, hahaha’. Binnenkort zal de Veenweg worden verbreed om het grote materieel naar de Vennebulten, inmiddels al omgedoopt tot ‘Venneklondiek’, te kunnen verplaatsen. “Het is evident dat het kinderkamp hier niet meer gaat plaatsvinden. Het zal verplaatst worden naar het grasveldje bij de Kwaksmolle, Heel de Vennebulten gaat op de schop”, licht de woordvoerder van de gemeente toe. “Wij hebben in dit geval versnelde procedures toegepast om de bestemmingsplannen te wijzigingen. Ook komt er straks een speciale wethouder Goudzaken. Mogelijk wil Gerard Van Balveren dat tijdelijk doen. Het groeit ons anders boven de pet. We willen deze geldstroom nu eens goed uitbuiten. We hebben geleerd van de Nuon gelden”, klinkt hij vastberaden. Als we bij de firma Ter Horst het terrein oplopen bevestigt Jan het bouwen van de grote wasinstallaties, maar zegt dat alles eerst getest wordt in de retentievijver achter het Hofshuus. “De boel wördt af’ezet met meters hoge hekkens. Dat bewake wi-j straks van de binnenkante met een paar grote hunde. Um de vief minuten kump d’r een petroellie langs. Het geet now om groot geld. Ok al is de goldpries nog wat laege. Net as met iezer, smede wi-j ’t gold pas at ’t goed heite is”, lacht hij luid. Plannen om de goudzoekers op te nemen in een real life soap op Discovery zijn al ver gevorderd. “Zo’n serie kan een perfecte spin off vormen van de TV-plannen rond het nieuwe ziekenhuis aan de A18”. De geneesheer directeur verwacht heel anderssoortige verwondingen dan de hier gebruikelijke huis-tuin-en-keuken valpartijtjes: “Aanvankelijk moet je dan denken aan mensen die zich met een bats een teen afsteken, later zouden er verdrinkingen kunnen plaats vinden. Die zijn hier op de hoge zandgronden zeldzaam. Maar dat maakt het werk en de Tv beelden juist aantrekkelijker”.

De zogenaamde testdig in de Vennebulten verdiept zich snel.


Eerder ontkende sexoutlet toch geopend!

Eerder ontkende sexoutlet toch geopend!Gisteren werd toch ERACTION feestelijk geopend. Pornoster Bobbi Eden kreeg van de kersverse schutterskoning de sleutel overhandigd. In een erotiserende flipstand en zinderende paaldans werd de deur van de sex-outlet onder luid applaus geopend. De genodigden genoten van de diverse uitgestalde waren maar nog meer van de lustopwekkende drankjes. “De catalogus laes i-j in één ruk uut”, liet Henri J. het opgewonden standje van biljartvereniging ‘De Laatste Stoot’ ons weten.