Zaterdagmiddag

Ook Varsseveldse optocht vreest opkomst van eenpitter

Twee eenpitters in Etten-Leur delen een slecht verlicht kippenhokHet bloemen pitten in groepsverband staat op losse schroeven. Uw verslaggever deed vrijdag een ronde.

“De wagenbouwsector hef flinke klappen ‘ehad de leste joar’n. Het antal grote bloemenwagens is nog moar vier. Wi-j hebt pitteraovercapaciteit. Dat kan bles niet trekken.” Dat zegt een teleurgestelde Hannie Wisselink van Vrouwen van Nu. “Wi-j waarn woensdag-meddag al kloar. En dan gao’w helpen bi-j andere bouwgroepen. Bi-j de drankelingen bi-jveurbeeld.”

De vraag is of het pitteroverschot bij de Drankelingen geen probleem vormt. “Boh, wi-j zatten daor op donderdag ôk alweer een betjen werkeloos rond en van ons te kieken,” vertelt Jaap Veldhorst, bedenker van de wagen van Vrouwen van Nu en dit jaar voor het eerst op pitprojectbasis uitgeleend aan de Drankelingen.

“Moar de drank was niet an te slöppen”, aldus de vermoeide Drankelingenserveerster Dientje Polman. “Ik bun zelfs ‘evallen umdat ik zo hard mos lopen. Bennie zei nog dat ik better gympen an had können trekken in plaats van mien zondagse slippers.”

Een comissie van wagenbouwers heeft donderdag voorafgaand aan de optocht spoedberaad gehad. “Ja, We hebben besloten dat decentralisatie het beste is. We gaan volgend jaar werken met eenpitters. Gewoon vanuit huis. De bloemen worden samen met de traytjes thuis bezorgd,” deelt Peter te Lindert (VGV) namens de commissie mee. “Met een limiet van 20 per persoon, om zo iedereen wel aan het werk te houden. Zo hopen we de kosten te drukken en de wagenbouwsector een goede doorstart te geven,” besluit Gerrit-Jan Tragter van Bouwgroep Kraaienhof.

Dat niet iedereen in het dorp content is met deze opzet lijkt duidelijk. Peter’s vrouw Jootje te Lindert, die ook bij VGV Wagenbouw is betrokken, zal de komende maanden een bevolkingsonderzoek doen naar de stemming onder de Varsseveldse pitters.


Robert the movie

Up RobertNaar we gisterenavond na het schieten vernamen krijgt Varssevelder Udo Klompenhouwer ook de hoofdrol in de wielerspektakelfilm UP ROBERT (Robert the movie).

De verfilming van het boek ‘Aover de othoop’ van Bert Wagendorp en Marcel Rözer. Het Speelfilmdebuut van ex-streekgenoot Eus Paashuis, de Lichtenvoordernaar nu in Delft woonachtig en nu, na tig of zes documentaires voor Universiteit en VPRO en daar zelfs een Gouden Kalf mee won, nu het allemaal niet meer zo hoeft , nu wel zin had in een iets speelser onderwerp. Met Halina van Rijn als tegenspeelster. De ontmoeting morgen met de Aaltense wielerheld na het Pannenkoekenbakken kan helaas vanwege afgelasting van de record-poging geen doorgang vinden.


Bouwvoorbereidingen Joop van den Ende Van Streek Ziekenhuis opgeschort

“Ha, ha, hi daar hebben we Willy flink te pakken.” Veldbiologe Matscha Wybenick zus van de welbekende streekhystorica Marja Wybenick klampt mij met bezwete handen aan. “Hoe bedoelt u”, reposteer ik snel. “O we hebben net ontdekt dat in de oprit langs de leegstaande RUBLO-hallen, het straatje zonder naam, een zeer zeldzaam mosje groeit. Ik heb het weten te determineren als ‘Schaduwdubbeltandmos. Een zeer zeldzame bodembedekker. Wethouder Jan Finkenflugel heeft voorlopig alle voorbereidende bouwactiviteiten op het terrein in het kader van het Joop van den Ende Van Streek Ziekenhuis opgeschort.”


Varsseveldse pannenkoeken niet op voor record

Varsseveldse pannenkoeken niet op voor recordEr is geen Guinnes maar Grolsch gebruikt in het beslag en daar ging Guiness van het wereldrecordboek niet mee akkoord. Er is beslag gelegd op het beslag. De immer goedlachse Ronald Ruesink weet dat Leo Kaminski hier debet aan is geweest “Den lust dat Engelse grei niet, die ale”. Dat Guiness Iers is en geen ale, weerhield Kaminski niet. Halve kennis, hele ellende!


Varsseveld: posh of pover?

Varsseveld: posh of pover?Gaan de Flamkuchen van Lekkerneij plaats maken voor Brioche de Feu? Wordt de Schoolstraat de nieuwe PC Hooftstraat van de Achterhoek? Brasserie 08 heeft voor de zekerheid al contacten gelegd met sterren kok Herman den Blijker. Maar hoe zit het dan met de geruchten over de heropening van de automatiek?

“Het kan twee kanten op. We zullen rekening moeten houden met beide”, zucht VOV voorzitter Karl Hetzl. “Het is lastig omdat we gewoon niet weten wat de doelgroep wordt. Duthler schijnt in onderhandeling te zijn met Karl Lagerfeld. Insiders beweren dat er ook gesprekken gaande zijn met kledingruilpunt Het Varsseltje. Het leegstaande pand van Poppeliers is in optie genomen door Jan de Bouvrie maar het zou ook zomaar een kringloopwinkel kunnen worden”, aldus een hoofdschuddende Hetzl.

Hoofdverantwoordelijke voor deze onduidelijkheid is projecteur Buttonville, die twee opties voor woningen op het terrein van De Volharding heeft ingediend. “Plan A omvat zes villa’s. In plan B gaat het om zeventig arbeiderswoningen. Dat laatste past goed bij het verleden van het terrein, maar we moeten ook naar de toekomstige groeipotentie van ons dorp kijken”, vertelt de ondernemer, die grootse plannen heeft.

Zoals het een echte Buttonville betaamt, heeft hij zijn oog ook nog op een in de buurt liggend terrein laten vallen. “Een doorn in het oog, dat leegstaande peuterschooltje. Maar wát een prachtplek voor een wellnesscenter! De omliggende woningen op de Essenkamp zullen dan wel moeten wijken voor een vrij uitzicht op het Hiddinkbos.” Buttonville garandeert dat deze huizen blijven staan als de keuze valt op plan B. “In dat geval komt er een badhuis. Dan is het uitzicht geen toegevoegde waarde meer.”


Duitse broodjes tankstation ‘groβer erfolg’

“We hadden nooit gedacht dat onze oven zoveel succes zou opleveren.” glundert Sander te Kamp. “We gaan uitbreiden!” De tankstationschef licht vast een tipje van de sluier op.

“De Kwaksmölle komt leeg. Wij hebben daar ideeën over! We zouden graag uitbreiden met een Duitse winkel zodat Varssevelders niet meer naar Duitsland hoeven om er hun boodschappen te doen. Hierover is regelmatig wat te doen op ‘Je bent een Varssevelder als…’ vertelt te Kamp’s compagnon Martin. Sander: “Denk aan Bockwurst, Sauerkraut en Reibekuchen. Maar ook ons broodassortiment wordt uitgebreid met Laugenstangen, Bretzels, Gebäck en Kuchen. Het idee Varsseveld Molendorp spreekt ons ook aan. Ik zie wel iets in een samenwerking. Het meel voor onze broodjes kan van Duitse tarwe gemalen worden in de molen. Heinz Müller, beëdigd molenaar uit Süderwick, heeft al aangeboden te willen helpen.” Het meest ingrijpende onderdeel van het plan is de heraanleg van de oude tramlijn. Het stationnetje zal opnieuw verrijzen. Bezwaarlijk detail is dat cafetaria de Rotonde hiervoor moet wijken. “Die kan echter een plek krijgen in de bijgebouwen van de Kwaksmölle. De grote zaal kan prima ingericht worden als eetgelegenheid. Reken maar dat de Bratwursten daar als warme Brötchen over de toonbank gaan!” Het zal in onze ogen ‘ein Affentittengeile Erholung’ worden.


Couppoging Druut

Human Interest verslaggeefster Rosie Rook Trouble begaf zich op de openingsavond tussen de feestgangers en werd oorgetuige van een op handen zijnde coup.

Terwijl de menigte in opperbeste stemming de Varsseveldse feestelijkheden van een eerste begieting voorziet, vang ik gesprekken op over een op handen zijnde coup. Voormalige bestuursleden die onder de dekmantel van ‘Druut’ een hang naar vroeger al jaren slecht kunnen onderdrukken, zouden ‘er nu genoeg van hebben’. Aan een statafel noteer ik gespreksflarden: Y. Weening: “Iederene zut dat ’t anders mot.” H. Wisselink: “Dat zut iederene!” C. Van Liere: “Ik heb met de zusters overlegd. Zij zullen zondag met hun tank de stapel pannenkoeken neerhalen, vlak voordat het oude record sneuvelt. Dan heb je de volksopstand waarin wij de macht kunnen grijpen.” Onze revolutieredactie houdt u op de hoogte.


Sluit volksfeest slaapwandelend af

Onlangs organiseerde Café ’t Veertje’ haar eerste ‘Nachtwandeltocht’. De omstandigheden waren ideaal. Het werd een ongekend succes. “De nacht is de natuurlijke omgeving van de cafébezoeker”, zegt uitbater Wildeman. Met dit in het achterhoofd bedacht hij de ‘Slaapwandeltocht’. Deze start in de kleine uurtjes op de zondagnacht na afloop van de Kermisafterparty op ’t Kerkplein voor Café ’t Veertje. Er zal ongeveer twee uur worden gewandeld. Wilt u dus al slaapwandelend het Volksfeest écht afsluiten, meldt u zich dan ook aan bij de kroegbaas van ”t Veertje’. Reeds twintig nachtbrakers hebben te kennen gegeven mee te willen wandelen. Deelname is alleen mogelijk in uw pyjama of nachtjapon. De start is om 03.30 uur. Voorinschrijving is niet nodig. De deelnemers ontvangen voor aanvang een slaapmuts met logo van ’t Veertje en na afloop een slaapmutsje van de joviale jeneverkenner Wildeman.